Żywienie
Najważniejszą funkcją istnienia stołówki szkolnej jest zapewnienie odpowiedniego żywienia.Nasz "Jadłospis" jest dostosowany do potrzeb żywieniowych opracowanych przez IŻŻ, przygotowywany przez dietetyka tak, aby pokrywał zapotrzebowanie na energię i substancje odżywcze.
Korzystamy z usług sprawdzonych dostawców, bo dobry produkt to klucz do zdrowego żywienia.
Komponując jadłospis pamiętamy też o kuchniach z innych zakątków świata, co miesiąc staramy się wprowadzać nowości.
Nie boimy się wyzwań jakie stawiają przed nami dzieci i małymi kroczkami podbijamy ich kubki smakowe.
Przygotowując nasze potrawy pamietamy o elementarnych zasadach zdrowego żywienia:
- ograniczamy ilość soli,
- do potraw dodajemy warzywa w każdej postaci
- używamy tylko świeżego tłuszczu roślinnego lub masła,
- doprawiamy potrawy świeżymi lub suszonymi ziołami,
- aby wzbogacić dietę dzieci w błonnik, stosujemy razową mąkę, razowy makaron, brązowy ryż, płatki owsiane
- urozmaicamy posiłki różnymi kaszami: jęczmienna, jaglana, gryczana, pęczak, a także roślinami strączkowymi jak fasola, groch ale tekże soczewica i ciecieżyca
- pamiętamy o dobroczynnych probiotykach zawartych w kiszonkach oraz naturalnym jogurcie
-ograniczamy ilość cukru w diecie
- przygotowujemy tylko morskie, niehodowlane ryby, przetwarzane i mrożone na pełnym morzu, dzieki czemu zachowują największą świeżość i wartości odżywcze.
- mięso kupujemy pierwszej jakości bez skóry i kości, tylko z hurtowni z własnym rozbiorem (gwarancja świeżości), mielimy na własne potrzeby w naszej kuchni.
- ser biały, śmietanę, masło otrzymujemy prosto od producenta, szczycącego się ekologicznymi tradycyjnymi metodami produkcji
- zupy są gotowane na warzywnych lub mięsnych wywarach, chętnie podajemy też zupy kremy z dużą ilością zmiksowanych warzyw